یک روش ۵ مرحله ای برای تقویت مهارت های لیسنینگ زبان انگلیسی

آموزشگاه زبان ایران آکسفورد امروز به یک روش ۵ مرحله ای برای تقویت مهارت های لیسنینگ زبان انگلیسی اشاره می کند که می تواند برایتان بسیار مفید باشد. با دقت این مقاله را بخوانید.

یک روش ۵ مرحله ای برای تقویت مهارت های لیسنینگ زبان انگلیسی
یک روش ۵ مرحله ای برای تقویت مهارت های لیسنینگ زبان انگلیسی

با هم به این یک روش ۵ مرحله ای برای تقویت مهارت های لیسنینگ زبان انگلیسی می خوانیم

مرحله‌ی ۱: به نوار صوتی گوش کنید- نخوانید!

مرحله‌ی اول در این روش این است که فقط به نوار صوتی گوش کنید. متن را زودتر نخوانید و موقع گوش کردن آن را دنبال نکنید. در این‌جا نکته این است که فقط روی مهارت‌های شنیداری خود تمرکز کنید و بفهمید که بدون هیچ کمک دیداری چه قدر می‌توانید متوجه شوید.

البته این می‌تواند بسیار سخت باشد، مگر این که از قبل در سطح بسیار بالایی قرار داشته باشید. به جای این که سعی کنید هر لغت را بفهمید، بهتر است تلاش کنید و در فهمیدن ‘نکته ی مهم’ آن‌چه که گفته می‌شود تمرکز کنید.

ببینید آیا می‌توانید تعدادی لغات کلیدی یا عباراتی را پیدا کنید که احتمال دارد ایده‌ای از آن‌چه که گفته می‌شود به شما بدهد و آن‌ها را یادداشت کنید. هر چیزی را که می‌توانید به آن تکیه کنید پیدا کنید و آن وقت می‌توانید از این به عنوان نقطه‌ی شروعِ یادگیری بیشتر از متن استفاده کنید.

مرحله‌ی ۲: تکرار کنید!

هنوز وقت آن نشده است که به متن نگاه کنید. بیشتر زبان‌آموزان این اشتباه را می‌کنند که خیلی زود به متن رجوع می‌کنند. با این حال، نکته این است که مهارت‌های لیسنینگ خود را تمرین کنید پس فقط در این زمان روی لیسنینگ تمرکز کنید.

موقعی که برای دفعه‌ی اول گوش می‌کنید، شاید یک یا دو لغت اصلی یا ایده را شناسایی کنید. همان‌طور که نوار تکرار می‌شود، با دقت گوش کنید و ببینید آیا می‌توانید هر لغت یا عبارتی را پیدا کنید که احتمالاً دفعه‌ی اول جا انداخته‌اید. تا الان ممکن است از قبل ایده‌هایی داشته باشید که این قسمت از نوار صوتی درباره‌ی چیست، پس از بافت متنی به نفع خود استفاده کنید. اگر شما نمی‌توانید بفهمید که دقیقاً چه خبر است، نگران نشوید. فقط هر لغت اصلی را که متوجه می‌شوید یا لغاتی که به نظر مهم می‌آیند، یادداشت کنید.

در این مرحله، پیشنهاد می‌شود که حداقل سه دفعه بیشتر گوش کنید. با هر بار گوش کردن، شما کمی بیشتر به فهم خود اضافه می‌‌کنید. هدف شما باید این باشد که سعی کنید و از همه‌ی دانش جاری خود در زبان استفاده کنید که قبل از خواندن متن تا جایی که می‌شود نوار صوتی را متوجه شوید. وقتی احساس کردید به حدی رسیدید که دیگر به چیز بیشتری از نوار صوتی احتیاج ندارید، وقت رفتن به مرحله‌ی بعد است.

مرحله‌ی ۳: بخوانید

حالا وقت آن است که به متن نگاهی بیندازید. آن را بخوانید و چک کنید که چه قدر از لیسنینگ خود متوجه می‌شوید. آیا ‘نکته ی مهم’ آن را فهمیدید؟

همان‌طور که متن را می‌خوانید، هر لغت جدید را که به آن بر می‌خورید، شناسایی کنید. ببینید آیا می‌توانید معنی لغات را از بافت متنی آن‌ها حدس بزنید؛ در غیر این صورت، معنی آن‌ها را از دیکشنری پیدا کنید. اگر هر لغت جدیدی وجود دارد که شما فکر می‌کنید به طور مخصوص برای مکالمه‌ی‌تان مفید است، آن‌ها را بنویسید و به لیست لغات جدید خود برای یادگیری اضافه کنید.

علاوه بر لغات جدید که قبلاً بلد نبوده‌اید، احتمال دارد لغاتی را هم در متن پیدا کنید که از قبل می‌دانستید اما متوجه نمی‌شدید! بعضی لغات وقتی در کنار هم و با سرعت یک فرد بومی زبان گفته می‌شوند، می‌توانند صدای کاملاً متفاوتی را ایجاد کنند. به این لغات با دقت توجه کنید و مطمئن شوید که وقتی نوار صوتی تکرار می‌شود خوب به آن‌ها گوش می‌کنید.

مرحله‌ی ۴: همراه با متن گوش کنید

وقتی چند دفعه متن را خواندید و لغاتی را که نمی‌دانستید پیدا کردید، شما باید درباره‌ی معنی آن مطمئن باشید. بعد پیشنهاد می‌شود که همراه با خواندن متن، چند دفعه گوش کنید.

این تنها دفعه‌ای است که شما طی فرآیند از محرک‌های شنیداری و دیداری با هم استفاده می‌کنید، پس از آن به نفع خود استفاده کنید. سعی کنید لغات نوشتاری را با صداها مرتبط کنید و توجه مخصوصی به عبارات یا گروه لغات داشته باشید و این‌که چه‌طور تلفظ می‌شوند.

اگر در متنی که کار می‌کنید لغات جدید زیادی وجود داشت، همان‌طور که تکرار کردن را ادامه می‌دهید، سعی کنید که نوار صوتی را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کنید. به جای آن که شما همه‌ی نوار صوتی را به یک باره تکرار کنید، اگر ترجیح بدهید، می توانید پاراگراف به پاراگراف ادامه دهید.

من قصد دارم این مرحله را حداقل دو دفعه تکرار کنم تا به ساختن ارتباط بین لغات نوشتاری و گفتاری کمک کند.

مرحله‌ی ۵: دوباره بدون متن گوش کنید

در آخر به عقب برگردید دوباره چند بار دیگر بدون متن گوش کنید. تا این مرحله باید قادر شده باشید تقریباً همه چیز را کاملاً به خوبی حتی بدون کمک تصویری متن درک کنید.

خوب است که در طول چند روز آتی هربار که فرصت یافتید دوباره به کلیپ گوش دهید. صدای ضبط شده را در گوشی خود دانلود کنید تا هر وقت چند دقیقه آزاد داشتید، خیلی سریع گوش دهید. با هر بار تکرار بیشتر، سطح راحتی شما رشد خواهد کرد. چون الان قادر هستید که کلمات و عباراتی را که خواندید بدون هیچ‌گونه کمک تصویری درک کنید، همچنین وقتی این واژگان در مکالمه یا سایر نوارهای ضبط شده که گوش می‌کنید پیش می‌آید، راحت‌تر آن را تشخیص می‌دهید.

در نتیجه: هیچ راه‌حل سریعی برای مهارت‌های لیسنینگ وجود ندارد

چه زبان یا هر نوع مهارت دیگری یاد می‌گیرید، هیچ راه حل جادویی وجود ندارد.

بهبود مهارت‌های لیسنینگ شما زمان و مقادیر زیادی لیسنینگ متمرکز می‌طلبد اما اگر به روش درست روی آن کار کنید، در واقع می‌توانید سریع‌تر از آن‌چه فکر می‌کنید، پیشرفت‌های قابل ملاحظه کسب کنید.

همیشه پیشنهاد می‌کنم وقتی مهارت‌های لیسنینگ خود را تمرین می‌کنید با یک نوار صوتی کوتاه کمتر از سه یا چهار دقیقه کار کنید. چند تا دلیل برای این وجود دارد. اول اینکه اگر در سطح پیشرفته نباشید، کلیپ‌های طولانی طاقت‌فرسا هستند! دوماً همانطور که خواهید دید، تکرار بخش مهمی در فرآیند یادگیری است.