انگیزه، حافظه و ذهن: روانشناسی یادگیری زبان

آموزشگاه زبان ایران آکسفورد سه عامل بسیار مهم را در یادگیری زبان بررسی می کند. انگیزه، حافظه و ذهن: روانشناسی یادگیری زبان را تشکیل می دهند. اگر دوست دارید این عوامل را تقویت کنید این مطلب بسیار برایتان مفید خواهد بود.

انگیزه، حافظه و ذهن: روانشناسی یادگیری زبان
انگیزه، حافظه و ذهن: روانشناسی یادگیری زبان

چرا انگیزه، حافظه و ذهن: روانشناسی یادگیری زبان مهم است

چه چیزی لازم است تا یک زبان خارجی بیاموزیم؟ در نگاه اول، ممکن است جوابی سر راست به نظر برسد: با کار سخت، مطالعه‌ی مداوم و مقادیر زیادی زمان، در نهایت بر پیچیدگی‌های یک زبان دیگر مسلط خواهید شد. با اینحال از جهت روانشناسی آن‌قدر هم آسان نیست.

عوامل روانی بسیاری وجود دارد- همچون دلایلی برای یادگیری زبان، مانند روش‌هایی که برای یادگیری لغات جدید استفاده می‌کنید- که می‌تواند به میزان شدیدی پروسه‌ی یادگیری زبان را تحت تأثیر قرار دهد. به علاوه یادگیری زبان چندین مزیت عملی و ذهنی را شامل می‌شود که ممکن است انتظار نداشته باشید. در اینجا نگاهی به روانشناسی اساسی یادگیری زبان بوسیله‌ی امتحان سه اِلمان زبان‌های خارجی می‌اندازیم: انگیزه، حافظه و ذهن.

چرا عاشق شدن بهترین روش برای یادگیری است

این یک راز نیست که برای یادگیری یک زبان باید تحریک شوید: بدون انگیزه هرگز تمایل رفتن به کلاس یا انتخاب یک کتاب دوره‌ی آموزشی را نخواهید داشت. اما انگیزه اَشکال بسیار متفاوتی دارد. برای مثال، اگر زبان ژاپنی را مطالعه می‌کنید ممکن است به خاطر اینکه عاشق انیمه (انیمیشن‌های ژاپنی) هستید و می‌خواهید تجربه‌ی آن را به زبان اصلی داشته باشید، تحریک شده باشید. متناوباً ممکن است به این علت تحریک شده باشید که شغل‌تان پیشنهاد بزرگی برای افزایش حقوق به کارمندانی می‌دهد که می‌توانند با مشتریان ژاپنی به زبان مادری‌شان ارتباط برقرار کنند.

به حداکثر رسانی توانایی‌تان در به‌خاطر سپاری

اگر می‌توانستیم بدون نقص همه چیز را بعد از یکبار دیدن به خاطر بسپاریم، یادگیری یک زبان خارجی فرآیندی به مراتب سریع‌تر و آسان‌تر می‌شد. متأسفانه ما هنوز قادر نبوده‌ایم تا متوجه شویم چگونه حافظه‌هایمان را بدون نقص سازیم. اما یکسری اقداماتی وجود دارد که می‌توانیم برای بهینه‌سازی توانایی‌مان در حفظ کردن لغات و عبارات ترتیب دهیم و فرآیند یادگیری زبان را تا حد ممکن سرعت بخشیم.

احتمالاً شناس‌ترین استراتژی حافظه در یادگیری زبان «تکرار فاصله‌دار» است که به چیزی مانند یک حرف نامفهوم در میان زبان‌آموزان زبان‌های خارجی تبدیل شده است. تکرار فاصله‌دار به نمایش اقلام واژگانی در سراسر فواصل زمانی بلند مدت اشاره دارد. ثابت شده است که این به ما کمک می‌کند تا واژگان را خیلی شدیدتر از زمانی که کلمات را در دوره‌ی کوتاهی از زمان در ذهن انباشته می‌کنیم، به خاطر بسپاریم.

آیا تا بحال این تجربه را داشته‌اید که لغتی مشخص یا عبارت را به یاد می‌آورید چون می‌توانید آن را بر روی صفحه‌ی کتاب درسی خود مجسم کنید؟ این به خاطر یادگیری مبتنی بر متن است: مغز شما اطلاعات نامربوط را انبار کرده است (موقعیت کلمه بر روی صفحه)، و یادآوری آن اطلاعات به شما کمک کرد که کلمه را به خاطر آورید.

چگونه دوزبانگی به مغز شما کمک می‌کند

یادگیری یک زبان خارجی به ما اجازه می‌دهد تا با جمعیت کاملاً جدید از مردم آشنا شده و فرهنگی متفاوت را بهتر درک کنیم. همچنین به طرز انکارناپذیری شیک است که بدون اخطار قبلی شروع به تکلم به زبانی متفاوت کنیم. اما علاوه‌بر برقراری ارتباط با آن‌هایی که اطرافتان هستند و تحت تأثیر قرار دادن آن‌ها، یکسری راه شگفت‌آور وجود دارد که یادگیری زبانی دیگر باعث بهبود ذهن شما می‌شود.

ما تصدیق کردیم که حافظه بخش مهمی از یادگیری زبان است. پس نباید باعث تعجب باشد که دوزبانه‌های نشان داده‌اند که توانش حافظه‌ایِ بزرگتری نسبت به تک‌زبانه‌ها دارند. پس دانستن دو (یا تعداد بیشتری) مجموعه‌ی واژگانی توانایی ما در به خاطرسپاری چیزها به صورت عمومی را توسعه می‌دهد.

در نهایت اینکه ویژگی‌های دوزبانگی که تقویت کننده‌ی مغز نیز هستند از ما در برابر بیماری‌های انحطاطی نورون‌ها که غالباً بعدها در زندگی ظاهر می‌شوند، محافظت می‌کند. یقین است که دو زبانه‌ها خطر ابتلای کمتری به آلزایمر را نسبت به تک‌زبانه‌ها از خود نشان داده‌اند. این نشان می‌دهد که یادگیری زبانی دیگر برای ذهن شما همان کاری را می‌کند که ورزش برای بدنتان انجام می‌دهد؛ یعنی توانمند‌سازی شما برای حفظ مهارت‌های زبانی‌تان در سنین پیری.

بنابراین با در نظر گرفتن همه چیز، این برای زبان‌آموزان به چه معناست؟ خوب اول اینکه اگر انگیزه برای یادگیری زبان داشته باشید، این اولین قدم است: تبریک! در مرحله‌ی بعد، باید خود را به استراتژی‌های بهبود حافظه مجهز کنید؛ مانند تلفیق یک نرم‌افزار «تکرار فاصله‌دار» در رژیم یادگیریِ زبان‌تان.