تکنیک سایه Shadowing در یادگیری زبان +فیلم

روش سایه یا Shadowing در زبان چیست؟

میگم تا حالا شده یه اهنگی رو چند بار گوش داده باشین یا فیلم دلخواهتون رو چندین بار دیده باشین و بعد ناخودآگاه ببینین قسمت هایی از اون رو دارین با خودتون تکرار میکنین؟ ما در تیم آموزشی ایران اکسفورد تصمیم گرفتیم از این به بعد محتواهای آموزشی رو براتون اماده کنیم که در اموزش زبان بهش میگیم shadowing یا همون روش سایه. یعنی همین کاری که بهتون گفتم

این روش چطوری بهتون کمک میکنه در یادگیری زبان؟ موقعی که دارین به یک آهنگ انگلیسی گوش میکنین یا یک فیلم انگلیسی رو میبینیم میایم کلمه به کلمه باهاش تکرار میکنیم. نکته ی بعدی اینه که حتما هم با صدای بلند این کار رو میکنیم. در این ویدیو بیاین کامل با این روش آشنا بشیم:

تکنیک سایه یا Shadowing چند مرحله دارد؟

اول به متن گوش میدین. متن رو دوباره پخش کنین و با صدای بلند تکرار کنین. مرحله ی قبل یعنی تکرار کردن رو انقدر انجام بدین تا سرعتتون مثل گوینده بشه. اگر خیلی براتون سخت بود میتونین از روی متن نوشته شده یا همون transcription هم استفاده کنین.

روش اینه که میتونین موقع رانندگی، پیاده روی، یا دویدن هم انجامش بدین… فقط باید تمرکز داشته باشین.

نتیجه ی تحقیقات علمی نشون داده که استفاده از این تکنیک هم باعث بهتر شدن تلفظتون میشه، هم باعث بهبود مهارت
لیسنینگتون میشه، هم دایره ی لغاتتون رو افزایش میده، وهم تسلط و اعتماد بنفستون رو زیاد میکنه… و در نهایت باعث میشه یک سری ساختارهایی بعنوان الگو در ذهنتون بمونه…

شدووینگ مهارتی پیشرفته برای یادگیری زبان می باشد. روش کار آن ساده است: فقط کافیست به صحبت افراد گوش دهید و آنچه شنیدید را با کمترین مکث و تعلّل ممکن تکرار کنید. اگر خود را برای دریافت مدرک سطح C2 آماده می کنید این تکنیک ، ابزاری مهم به حساب می آید و آن را در هر زمان و مکانی می توان تمرین کرد.

هر زمان که بر مهارت شدووینگ مسلط شدید، نه تنها روان تر صحبت می کنید بلکه  تلفظ و زیر و بم تلفظ طبیعی تر خواهید داشت.

ولی بیش از آنکه به شما نشان دهیم که چگونه می توان به استاد این تکنیک بدل شد، بیاید درباره این موضوع که صحبت کردن روان و درست به چه معناست، بیندیشیم.

به چه دلیل صحبت کردن به یک زبان خارجی چالش برانگیز است؟

زبان آموزان به طور معمول در مهارت های خواندن و شنیدن نسبت به صحبت کردن بهتراند.

در ابتدا باید گفت، این مهارت ها بسیار متفاوت از هم هستند. خواندن و شنیدن را مهارت های دریافت شونده می نامیم در حالی که مهارت نوشتن و صحبت کردن تولید شونده هستند.مهارت های دریافت شونده شما، به منظور پردازش و درک زبان مورد نظر استفاده می گردد.

زبان مادری خود را در نظر بگیرید، زمانی که شروع به صحبت کردید، چند ساله بودید؟ چند ساعت در هفته را به صحبت کردن به زبان مادریتان صرف می کنید؟ اندام های آوایی شما نظیر زبان ، لب و دندان ها هزاران ساعت برای تمرین، حرکت و ساختن صوت و آواهای زبان مادری شما زمان داشته اند.

به طور کل، در کلاس های درس با زمان محدود در هفته و تعداد بالای دانش آموز، زمان کمی به صحبت کردن اختصاص می یابد.این را می توان به عنوان دلیلی در نظر گرفت که چرا زبان آموز از تلفظ صحیح و صحبت کردن روانی، برخوردار نیست. زمانی که برای گرفتن مدرک زبان تلاش می کنید، باید به این نکات توجه شود و نباید از آن ها نادیده گرفت.

این احتمال وجود داد که شما در یک نقطه ای دور دست زندگی می کنید یا برنامه هایتان به گونه ای ست که به شما امکان تعامل و گفت وگو با شخص دیگر را نمی دهد و یا شاید اصلاً از این که با یک فرد کاملاً غریبه وارد گفت وگو شوید، احساس راحتی نکنید. اما در رابطه با تکنیک سایه هیچ یک از این موانع و مشکلات وجود ندارد. شما می توانید در خانه، محل کار، حتی در ساحل! این تکنیک را تمرین کنید و این کار را به تنهایی انجام دهید، برای این کار شما فقط به یک تلفن همراه و یک هدفون نیاز دارید.

راهنمای گام به گام اجرای تکنیک شدووینگ

تصور کنید که شما یک تنیس باز هستید و عمل صحبت کردن یک مسابقه تنیس است، پس تکنیک شدووینگ را یک جلسه تمرین در باشگاه می توان در نظر گرفت.

تکنیک شدووینگ به ما این اجازه را می دهد تا اندام های آوایی مان را برای تولید صدای دقیق تر و صحیح تر پرورش بدهیم.در یک گفت وگو واقعی، شما باید نظرهایتان را سازمان دهی و طبقه بندی کنید، کلمات درست را انتخاب کنید و عبارت بسازید. اما با تقلید کردن صحبت دیگران فقط بر روی صداهای آن زبان تمرکز می کنید.

 بعد از این توضیحات و بحث های تئوری، حال زمان اجرا و عمل به آن هاست.

  1. یک نمونه فایل Listening انتخاب کنید

یک فایل کوتاه صوتی ( حداکثر ۵ دقیقه) و با صحبت یک شخص پیدا کنید.

نیاز نیست که شخص Native باشد اما اگر شخصی با مهارت باشد بهتر است.

موزیک ها ، فیلم ها و پادکست ها می توانند نمونه خوبی باشند.

۲٫ به فایل صوتی گوش بدهید

قبل از شروع شدووینگ، به فایل صوتی حداقل یک بار گوش کنید تا به لهجه،ریتم و زیر و بم صدا عادت کنید.

اگر تک تک کلمه  ها را نفهمیدید نگران نباشید، ولی اگر سرعت فایل زیاد بود و یا پیچیده بود، به دنبال جایگزین باشید.

۳٫ شدووینگ را تمرین کنید

  در آغاز می تواند چالش برانگیز باشد، اما سعی کنید آنچه را که شنیدید را به درستی و به سریع ترین زمان ممکن تکرار کنید

به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه این کار انجام داده و اکر چنان چه نتوانستید، فایل را متوقف کنید و دوباره شروع کنید.

به یاد داشته باشید، هدف ما درگیری با معنا و مفهوم نیست، و فقط تلاش می کنیم صدای صحبت کننده را تقلید کنیم.

۴٫صدای خود را ضبط کنید

بعد از این که یک بار تمرین و کسب اعتماد به نفس ، صدای خود را ضبط کنید.

از طریق هدفون فایل صوتی را گوش بدهید و صدایتان را با استفاده از کامپیوتر یا تلفن خود ضبط کنید

۵٫ دوباره برگشته و از نو گوش بدهید

به فایل ضبط شده گوش بدهید و صحبت خود را با فایل اصلی مقایسه کنید.